Ρήξη Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου
Ρήξη Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου Γόνατος
Η ρήξη του προσθίου χιαστού ανήκει στις συχνότερες αθλητικές κακώσεις. Η σωστή χειρουργική αντιμετώπιση από έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, είναι ζωτικής σημασίας για την γρήγορη και ασφαλή επιστροφή του πάσχοντος στις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και την πρόληψη ανάπτυξης αρθρίτιδας στο μέλλον.
Ποια είναι η χρησιμότητα του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου?
Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΠΧΣ) είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς σταθεροποιητικούς συνδέσμους του γόνατος. Εμποδίζει την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηρό και προσφέρει στροφική σταθερότητα. Έχει διάμετρο μικρού δακτύλου και όριο αντοχής ρήξης πάνω από 200 kg περίπου. Σε αντίθεση με τους δυο πλαγίους συνδέσμους του γόνατος (έσω και έξω), που βρίσκονται αμέσως κάτω από το δέρμα και είναι συχνά ψηλαφητοί, οι δύο χιαστοί σύνδεσμοι (πρόσθιος και οπίσθιος), βρίσκονται στο κέντρο του γόνατος.
Πώς γίνεται η ρήξη του ΠΧΣ ?
Η ρήξη του ΠΧΣ είναι μια τυπικά αθλητική κάκωση, αλλά μπορεί να συμβεί και σε άλλες καταστάσεις. Συνήθως είναι αποτέλεσμα στροφικής κάκωσης στο σκι, στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ ή στο Inlineskate.Η ρήξη του ΠΧΣ μπορεί να συμβεί τόσο σε επαγγελματίες, όσο και σε ερασιτέχνες αθλητές.
Συχνά ο ασθενής νιώθει έναν κρότο στο γόνατο, που ακολουθείται από πόνο, δυσκαμψία και οίδημα της άρθρωσης (αίμαρθρο). Μετά από λίγες μέρες ο πόνος υποχωρεί και επανέρχεται το εύρος κίνησης. Παραμένει όμως το αίσθημα αστάθειας.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης του ΠΧΣ ?
Η κλινική εξέταση από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο σε αθλητικές κακώσεις Ορθοπαιδικό Χειρουργό μπορεί να θέσει την διάγνωση της ρήξης του ΠΧΣ. Η διάφορες κλινικές δοκιμασίες (Πρόσθια συρταροειδής, Lachman-Νούλη και Pivot shift – Test), βεβαιώνουν την αστάθεια και την αυξημένη πρόσθια ολίσθηση της κνήμης. Η ακριβής μέτρηση της ολίσθησης μπορεί να γίνει με ένα ειδικό μηχάνημα (Rollimeter, KT-1000, Lachmeter).
Η υποψία ρήξης προσθίου χιαστού επιβεβαιώνεται με Μαγνητική Τομογραφία γόνατος, όπως και οι πιθανές συνοδές κακώσεις (μηνίσκος, χόνδρινη βλάβη).
Θεραπεία ρήξης προσθίου χιαστού συνδέσμου ?
Η ρήξη του ΠΧΣ οδηγεί σε ένα (λιγότερο ή περισσότερο) χαλαρό, ασταθές γόνατο. Ασθενής προχωρημένης ηλικίας ή ασθενείς με μικρότερη αστάθεια, δεν είναι απαραίτητο να χειρουργηθούν. Θα πρέπει όμως να ακολουθήσουν πρόγραμμα ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης του γόνατος.
Ασθενείς με σημαντική αστάθεια και υψηλότερες σωματικές απαιτήσεις, θα πρέπει να υποβληθούν σε συνδεσμοπλαστική ΠΧΣ. Η χρόνια αστάθεια του γόνατος , δυσχεραίνει την ικανότητα άθλησης και οδηγεί συχνά σε (πρώιμη) μετατραυματική αρθρίτιδα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σε νεότερους και πιο δραστήριους ασθενείς.
Τι γίνεται στην συνδεσμοπλαστική ?
Στην συνδεσμοπλαστική πραγματοποιείται αντικατάσταση του ραγέντος ή ανεπαρκούς χιαστού με κάποιον άλλο τένοντα του ιδίου ασθενούς. Η λήψη του μοσχεύματος, η τοποθέτηση του και η σταθεροποίηση του γίνεται με διάφορους τρόπους. Η ομάδα της Arthroclinic εφαρμόζει την πιο σύγχρονη και ατραυματική τεχνική All Inside με άριστα αποτελέσματα. Κατά την τεχνική αυτή γίνεται λήψη ενός μόνο τένοντα (Ημιτενοντώδης) με ατραυματικό τρόπο από την οπίσθια επιφάνεια του γόνατος, μικρότερη διάνοιξη οστικών tunnel , all inside τοποθέτηση και καθήλωση του μοσχεύματος. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο αναίμακτο και ανώδυνο χειρουργείο.
Τι ακολουθεί μετά την συνδεσμοπλαστική του προσθίου χιαστού ?
Η εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών, ελάχιστης επεμβατικότητας (Minimal Invasive), έχουν βελτιώσει θεαματικά το χρόνο αποκατάστασης μετά από Συνδεσμοπλαστική.
Η τεχνική All Inside και η χρήση του υπερσύγχρονου αρθροσκοπικού πύργου με 4K ανάλυση και την μοναδική στην Ελλάδα οπτική διαμέτρου 4,8mm οδηγούν σε ελαχιστοποίηση του τραύματος και μείωση του χειρουργικού χρόνου.
Δεν χρησιμοποιείται ίσχαιμος περίδεση και δεν φέρει ουροκαθετήρα ή παροχέτευση. Ο ασθενής βαδίζει λίγη ώρα μετά το χειρουργείο με μερική φόρτιση και χρήση βακτηριών αγκώνος. Εξέρχεται του νοσοκομείου την ίδια μέρα (One Day Clinic) ή την επομένη και ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης της Arthroclinic.
Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να γίνει σε 4-6 εβδομάδες, ενώ η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες επιτυγχάνεται σε 6 μήνες από την επέμβαση.
Ποιες επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν μετά την συνδεσμοπλαστική ?
Στις γενικές επιπλοκές κάθε χειρουργείου ανήκουν οι διαταραχές επούλωσης του τραύματος, η φλεγμονή και η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση. Με τις κατάλληλες προφυλάξεις ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται αλλά δεν μηδενίζεται.
Στις ειδικές επιπλοκές αυτού του χειρουργείου περιλαμβάνονται η μείωση του εύρους κίνησης, η αστάθεια και ο πόνος. Η επιλογή ενός ειδικού Ορθοπαιδικού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των επιπλοκών.